Om denne bloggen

Thomas Aquinas med kirke og bok, Carlo Crivelli (1435–95)

NB: Nedenfor finner du den opprinnelige teksten jeg skrev da jeg i 2009 begynte denne bloggen. Helt nederst finner du et tillegg som beskriver endringene jeg gjorde i juli 2012.

Denne bloggen er viet noen store og vanskelige spørsmål som alle berører relasjonen mellom Gud og mennesker, emner som er studieobjekt for både teologi og filosofi. Tenkere har brynt se på disse spørsmålene helt fra kirkefedrenes tid til i dag. I mange tilfeller finner vi at de har videreført problemer som ble diskutert allerede i før-kristen tid. Bloggen kommer derfor til å inneholde tanker kanskje kunne få etikettene «filosofisk teologi» og «religionsfilosofi».

I første omgang vil bloggen omfatte to emneområder:

  • Et sentralt spørsmål er forholdet mellom tro og viten i gudserkjennelsen, mellom guddommelig åpenbaring og menneskelig erkjennelse. Kanskje bloggen også kommer til å strø ut noen tanker om nærliggende emner som privatåpenbaringer og religiøse opplevelser.
  • Et annet problem er forholdet mellom evighet og tid. Hva er forresten evighet? Noen har sagt at veien til et svar på det spørsmålet, er kunnskap om tiden. Så derfor må vi også spørre: Hva er tid? Er Gud i evigheten og mennesket i tiden? I så fall, hvordan kan det da være noen relasjon mellom Gud og mennesket? Eller er Gud i tiden – om enn skjult – akkurat som vi? Spørsmålene kan også formuleres slik: Er Gud tidløs? Eller er han timelig (eller temporal)?

Andre emner som kanskje blir inkludert senere:

  • Spørsmålene om predestinasjon, guddommelig forsyn og menneskets frie vilje er svært vanskelige. Hvordan kan mennesket velge fritt og være moralsk ansvarlig hvis Gud i sin allvitenhet vet hva som kommer til å skje? Det er forsynsproblemet. Eller kanskje han i sin allmakt til og med har bestemt alt på forhånd? Det er predestinasjonsproblemet.
  • Her er et spørsmål som minst like problematisk: Hvordan kan en kjærlig Gud tillate lidelse og onde handlinger? Det er det ondes problem.

Det sier seg selv at jeg ikke har svaret på noen av disse spørmålene. Kanskje det er litt for pretensiøst å ta dem opp for en amatør – det kunne bli litt for amatørmessig. Grunn-betydningen av «amatør» er imidlertid en som elsker (fra latin amare). Jeg elsker altså dette problemområdet, det både fascinerer og utfordrer meg. Derfor ønsker jeg å formidle noen tanker i form av små innlegg og noen lengre artikler og kanskje også noen klipp eller omtaler av hva andre har tenkt og skrevet.

I tillegg til de nevnte emneområdene vil det antakelig dukke opp noen innlegg i kategorien «1 Dagsaktuelt». Jeg har også kategorien «9 Diverse». Hva som havner der, vil tiden vise.

Jeg vil samle all den litteraturen jeg bygger på eller omtaler i en felles litteraturliste (følg lenken hvis du vil se den nå).

Jeg ville sette stor pris på om lesere av bloggen kunne legge inn kommentarer. Kanskje vi kunne få en fruktbar debatt, slik at bloggen kunne bli et møtested for tro og tanke?

Se også innlegget «Velkomst«.

Epost: he-blogg@online.no

Tillegg juli 2012: I løpet av tre år har jeg skrevet så mange innlegg som falt litt utenfor de opprinnelige rammene. Derfor ble bloggen omorganisert og gjort noe mer omfattende enn tidligere. Dette er beskrevet i innlegget Endring av bloggen: Nye kategorier (klikk på tittelen for å gå til innlegget).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: