Spansk: FORORD

Jeg skriver dette i mai 2021, for jeg har bestemt meg for å utvide bloggen min med et spanskprosjekt.

Spanskprosjekt? Det krever kanskje en forklaring.

Fransk språk, kultur og litteratur var nemlig i mange år en av mine hovedinteresser. Fra 1992 studerte jeg fransk på Universitetet i Oslo, i parallell med full jobb på Rikshospitalet, og jeg tok mellomfagseksamen i 1994. Fra 1997 til 2013 eide vi et hus i den provensalske landsbyen Esparron, hvor vi tilbrakte mange fine perioder vår, høst og sommer. Fransk ble derfor naturlig nok mitt beste fremmedspråk.

Da vi imidlertid forsøkte å være i landsbyen om vinteren, ble det ingen stor suksess. Klimaet var for dårlig da, omtrent som en sur novembermåned i Norge. Derfor kjøpte vi i februar 2012 et hus ved middelhavskysten i Spania, like nord for byen Torrevieja.

Som en konsekvens av det, måtte jeg i en alder av 75 år begynne å lære meg spansk. Det var ikke helt lett. Selv om jeg allerede kunne godt et annet romansk språk, altså fransk, var det vanskelig på få spansk grammatikk og vokabular inn i et gammelt hode. Sammenlignet med fransk-studiet i slutten av mine 50-år, var læringsprosessen, da jeg kastet meg over spansk, ganske tung.

For likevel å kunne hamle opp med et nytt språk, laget jeg meg en masse notater om spansk. De hadde jeg god nytte av både fordi å lage dem var en nyttig del av læringen og fordi jeg hadde dem til referanse når jeg senere trengte det.

Nå har jeg bestemt meg for legge ut deler av denne notatsamlingen i bloggen min. Hensikten er flerfoldig. For det første gir det meg selv en god og nødvendig repetisjon å revidere notatene med tanke på publisering. Dessuten kunne det jo tenkes at noen andre også kunne ha glede og nytte av disse notatene. Det ville glede meg.

Kildene til mine spansknotater er den første undervisningen jeg fikk på to læresteder i Oslo: Casa latina og Instituto español. Senere fikk jeg mine utmerkede lærere Ana, Cande og Mari Carmen på Berlingua idiomas i Quesada (Spania).

Selvsagt har jeg også brukt lærebøker og grammatikker. Her er de viktigste:

  • Gyldendals Spanske lommegrammatikk (K.S. Salkjelsvik & P Pitloun, Gyldendal undervisning, Oslo 2007) – den første spanske grammatikken jeg brukte.
  • Spansk referanse-grammatikk (A.B. Chiquito, Fagbokforlaget, Bergen 2009).
  • Nueva gramática básica de la lengua española (Real Academia Espanola, Asociación de academias de la lengua española, Espasa Libros, Barcelona 2011).

Jeg har også hatt mye glede av Breve historia de lengua española (D.A. Pharies, Univerity of Chicago Press, Chicago 2007) og en mengde ressurser på Internett. Viktigst blant de siste er Enclave (Real Academia Española, https://enclave.rae.es/), som jeg abonnerer på.

Mye av det som finnes i mine spansknotater har derfor sin opprinnelse i disse kildene, men her presenteres de i min egen bearbeidede form. Bortsett fra en del eksempelsetninger som jeg har brukt, dreier det seg derfor ikke om direkte lån.

For å navigere i denne notat-samlingen, kan du gå til INNHOLDSLISTEN. Som du vil se i den, er samlingen gruppert i fire bolker:

Grammatikk

Der finnes alle mine generelle grammatikk-notater, bortsett fra det som gjelder spanske verb (se neste punkt).

Verb

Spanske verb er et problem for seg; det gjelder både deres former og syntaks. Derfor får verbene en egen bolk.

Vokabular og uttrykk

Dette er selvsagt ingen komplett ordbok, bare noen notater jeg selv har gjort for å lære.

Diverse

Der finnes alt som ikke passer i de tre andre gruppene.

Til slutt må jeg presisere noe viktig: Når det gjelder spansk, er jeg en interessert språkbruker og ikke en ekspert. Tekstene er ikke kontrollert av noen med større kompetanse enn den jeg har. Mine spansknotater kan derfor inneholde misforståelser, feil, mangler og andre svakheter. Om noen skulle finne bommerter eller ha forslag til forbedringer, ville jeg sette stor pris på å få en tilbakemelding om det til hesolberg@gmail.com.

Tilbake til INNHOLDSLISTEN

Explore posts in the same categories: Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: