Grove surdeigsbrød med havre og frø

Egen oppskrift 10/5-2011, revidert 11/10-2018. Til tre brød.

NB: Oppskriften nedenfor bruker bare surdeig til heving. Det gir det mest aromatiske resultatet. Av og til er imidlertid surdeigen lite aktiv. Det ser man om morgenen før bakingen. Er surdeigen aktiv, skal det skumme friskt i bollen hvor surdeigen for-aktiveres. Da kan oppskriften følges.  Hvis imidlertid surdeigen er lite aktiv, kan litt tørrgjær tilsettes sammen med melet, f.eks. 1/2 ts tørrgjær. Ellers tar hevingen for lang tid.

Aktivering (om kvelden) 
Hvetemel, siktet300 g
Surdeigsstarter100 g
Vann300 g
Baking (neste morgen) 
Havregryn, store (ikke grøtgryn)160 g
Hvetemel, siktet700 g
Hvetemel, sammalt grovt400 g
Rugmel, sammalt grovt300 g
Solsikkefrø250 g
Salt25 g
Matolje65 mL
Surdeig, aktivertalt sammen
(Tørrgjær, se ovenfor)(1/2 ts)
Vann700 mL
Rugmel, siktet(til dryss)

Kvelden før bakingen

 • Rør sammen i en bolle hvetemel, surdeigsstarter og vann, dekk med en tallerken og la stå ved romtemperatur. Bruk ikke for liten bolle! – ellers kan det skumme over.

Bakedagen

 • Mål opp havregryn i en bolle og hell på kaldt vann slik at det går over grynene. La stå minst 15 minutter. Sil av vannet gjennom et dørslag og la vannet inngå i vannmengden som tilsettes senere.
 • Bland med eltemaskin alt det tørre og olje. Hvis du trenger tørrgjær (se ovenfor), tilsetter du det sammen med det tørre.
 • Tilsett bløtte havregryn og bland med eltemaskin. Tilsett så aktivert surdeig og bland.
 • Bland vann fra gryn og vann fra springen opp til 700 ml. Hevingen går raskere om vannet varmes opp til fingerlunken. Tilsett vannet gradvis mens maskinen elter med moderat hastighet. Den siste halvparten av vannet bør tømmes langs kanten, mellom deigen og bolleveggen.
 • Fortsett eltingen med høyere hastighet til deigen blir jevn, smidig og slipper bollen.
 • Dekk bollen med en tallerken. La stå på et lunt sted til deigen har hevet seg en del. Det kan ta flere timer, avhengig av hvor aktiv surdeigen er.
 • Tøm deigen ut på bakebordet, slå den ned og del den i tre like store emner. Rull emnene til runde kuler og la dem hvile under kjøkkenhåndkle i en halv time.
 • Slå emnene ned, elt dem kraftig og form dem til brød. Deigen kan være litt klissete, men resultatet blir best om det ikke drysses over mel under utbakingen; bruk i stedet bakespatel.
 • Klem brødemnene godt ned i smurte brødformer. (Mine former er 10 x 29 x 7 cm (B x L x H), og det er en bra størrelse.) Pensle overflaten med melk og dryss over siktet rugmel med en tesil og legg over et håndkle. (Rugmelet gjør at håndkleet ikke fester seg i deigen og det gir en pen overflate etter stekingen.) La stå på lunt sted til deigen har hevet seg til godt over øvre kant av formen. Siden brødene hever seg ganske mye under stekingen, må de ikke heves altfor mye før de settes inn i ovnen, ellers revner de. Lag et langsgående snitt noen millimeter dypt i overflaten av hvert brød.
 • Sett brødene på risten i nedre tredjedel av ovnen, forvarmet til 220 grader, og stek brødene i 5 minutter. Gjør det langsgående snittet noe dypere, og sett brødene straks inn igjen.
 • Stek videre i 25 minutter.
 • Ta brødene ut av formene og stek videre i 15 min, uten former. Bank med en finger på bunnen. Hvis lyden er hul, er brødene ferdigstekt. Hvis ikke, la dem få noen minutter ekstra.
 • Avkjøl brødene på rist til de er helt kalde tvers igjennom. Skjær opp brødene, legg dem i plastpose og oppbevar dem i fryseren.

Resultat: Deilige brød med god smak av korn og frø og delikat syrlighet. Tåler frysing oppskåret veldig godt.

Explore posts in the same categories: 3.1 Mat og drikke

Stikkord: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment den “Grove surdeigsbrød med havre og frø”


 1. […] blogg om tro og tanke « Jeg satt på fanget til Louis Armstrong Grove surdeigsbrød med havre og frø […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: