Paradiset: Naturen

(Dette er et kapittel i serien om Paradiset i Provence. Klikk på lenken for å se de andre kapitlene.)

Det aller fineste med Paradiset er naturen i nærområdet.

Huset sett fra nordvest. Pilen viser veien rett ut i naturen og sørover til St. Maximin. (Eget foto)

Huset sett fra nordvest. Pilen viser veien rett ut i naturen og sørover til Saint-Maximin. (Eget foto)

Huset vårt i Esparron ligger øverst i landsbyen og er det første huset man møter når man kommer kjørende sørfra gjennom skogen. Vi kan altså gå fra huset og rett ut i naturen, og den har vært til masse glede.

Landsbyen ligger i en klippeskråning, og bakenfor er det bare skog og skogkledde åser mot øst, sør og vest. Veien rett sørover mot byen Saint-Maximin går først 13 km gjennom et skogkledd høydeplatå. Nedenfor landsbyen ligger et stort sletteområde med vinmarker og andre jordbruksarealer, og på den andre siden av sletten er det igjen skogkledde åser (se bildet av utsikten i forrige kapittel).

Dette naturområdet gir varierte muligheter for flotte turer. Skogen består for det meste av ulike løvtrær, mye eik, med noe innslag av furu noen steder. Mange av løvtrærne er grønne også om vinteren (se bildet ovenfor; det er tatt før løvsprett om våren). Denne delen av Provence kalles derfor med rette La Provence Verte («det grønne Provence») fordi området aldri får den solsvidde, gulbrune fargen som preger mange steder i middelhavsområdet.

En helt spesiell glede er all fuglesangen. Den begynner med de første vårtegnene og fortsetter helt til sommeren. Vis-à-vis klippen hvor huset ligger, er det en liten ås. Det gjøre at all fuglesangen høres ekstra sterkt på vår terrasse og i hagen, for all lyden kastes mot huset. Derfor har vi kunnet glede oss over sangen til nattergal, hagesanger og mange andre fugler. En naturkonsert hver dag om våren!

De vidunderlig vakre mandeltrærne innleder vårblomstringen i første uke av mars. Deretter blomstrer slåpetorn og alle markblomstene. Helt fram til midten av juni, er skogen og markene en eneste stor hage av mange sorter blomster. Det er mange blomster om sommeren også, og om høsten lyser skarlagensrøde provencelønn blant de grønne trærne i skogen.

Mandeltre, mandelblomster, slåpetorn, akasie, gyvel, vill påskelilje, vortemelk og provencelønn om høsten (egne foto).

Mandeltre, mandelblomster, slåpetorn, akasie, gyvel, vill påskelilje, vortemelk og provencelønn om høsten (egne foto).

Skogen og sletten er full av spiselige vekster. Vårens store delikatesse er vill asparges. Den smaker noe mer krydret enn dyrkede asparges. Både vår, sommer og høst plukker vi kryddervekster: rosmarin, timian, sariett, salvie, oregano, fenikkel, og mye mer. Om høsten er det rikelig med vill ruccola, valnøtter, frukter og bær. Ukjent for mange skandinaver er arbouse (frukten fra jordbærtreet, arbousier). De er spiselige, men litt flaue i smaken; kan brukes til kompott med litt sitron. Vi har plukket og spist masse ville fikener, som finnes i mange varianter: gule, grønne og blå. Dersom det har vært nok nedbør, kan man også finne sopp i skogen. Noen steder er det sorte trøfler på røttene til eikene, og noen har trenet sine hunder til å finne dem.

Vill asparges, vill lavendel, timian, rosmarin, arbousier (jordbærtre) og skål med arbouses og fikener (egne foto).

Vill asparges, vill lavendel, timian, rosmarin, arbousier (jordbærtre), skål med arbouses og ville fikener (egne foto).

Jeg må ikke glemme slåpetorn. Om høsten er det enorme mengder av dem på sletten nedenfor landsbyen. De er sure og snerpende, så mange plukker dem ikke. Men de er kjempegode til likør. Den lages på samme måten som kirsebærlikør, den er bare mye bedre. Bruk omtrent én kilo bær — bør plukkes før frosten kommer og må ha intakt skinn — til 3/4 kg sukker og en helflaske sprit (60% best, men 45%, som kan kjøpes i vanlige matbutikker, kan gå an). La stå på lukket krukke i minst 3 måneder; må vendes av og til, slik at sukker bli oppløst. Deretter siles bærene av, og likøren filtreres gjennom kaffefilter. Likøren er kjempegod som marinade til fruktsalat.

Slåpe

Av slåpe kan man lage en deilig likør (egne foto).

I skogen og på sletten er det mye vilt: villsvin, hjorter, perlehøns, bekkasiner… Jakt er derfor svært populært.

<= Forrige kapittelNeste kapittel =>

Advertisements
Explore posts in the same categories: 0 Personlig

Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s


%d bloggers like this: