Paradiset: Mat og drikke

(Dette er et kapittel i serien om Paradiset i Provence. Klikk på lenken for å se de andre kapitlene.)

Maten og den gode vinen i Sør-Frankrike har gitt oss mange gleder. Det mange forbinder med provençalske viner, er upretensiøse roséviner. Og det er riktig; det lages mye frisk og fruktig rosévin i regionen. En kald rosé på en sommervarm utekafé i skyggen av plataner, er en stor nytelse.

Château Pigoudet (eget foto).

Château Pigoudet (eget foto).

At det også lages mye rødvin av svært høy kvalitet, overrasker imidlertid mange. Vi synes at de mest spennende vinene lages av småprodusenter, som selger det meste lokalt, og som vi derfor ikke kjenner fra Vinmonopolet. Disse vinene har mer særpreg enn vinene til «industrielle» storprodusenter. En gang spurte jeg en vinbonde som hadde markene sine like i nærheten av to andre vingårder hvorfor vinene fra disse tre stedene var så forskjellige. Alle tre produsentene laget særdeles bra vin, men vinene var altså svært ulike selv om de kom fra nabogårder (Château Pigoudet, La Réaltière og Domaine les Toulons). Kunne det være ulikt jordsmonn? Brukte de ulike blandinger av druer? Var selve vinproduksjonen forskjellig? «Jeg svarer ja på alle tre spørsmålene», svarte vinbonden. Å besøke ulike produsenter og smake på deres viner, er derfor en spennende aktivitet, som har gitt oss mye glede.

Maten i Provence er — av naturlige grunner — typisk «middelhavsdiett» med masse grønnsaker og olivenolje. Deilig!

Kjøttretten daube er en klassiker, nesten å regne som «regionalretten» fremfor noen. Den lages av villsvin- eller oksekjøtt sammen med løk, hvitløk, litt baconbiter, gulrøtter, krydder og rødvin til det dekker det faste. Gryten skal så trekke over svak varme i 4-5 timer. Himmelsk!

P1080635

«Au Royaume de la Bouillabaisse» (Six-Fours-les-Plages) er en spesialrestaurant for bouillabaisse (eget foto).

Mange kjenner også sjømatsuppen bouillabaisse, som ofte forbindes med Marseille. Langs kysten lages imidlertid lokale varianter av denne delikatessen.

En tredje rett — som mange nordmenn gjerne står over, men som jeg selv synes er spennende og god — er pieds et paquets. Den lages av hele føtter (med klover!) og magesekk fra lam. Magesekken fylles med farse av innmat og kjøttdeig. Så kokes det hele i en saus av hvitvin og tomater. Resultatet ser nokså spesielt ut og lukter særpreget. Men godt er det…

<= Forrige kapittelNeste kapittel =>

Reklamer
Explore posts in the same categories: 0 Personlig

Stikkord: , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: