Paradiset: Litt historie

(Dette er et kapittel i serien om Paradiset i Provence. Klikk på lenken for å finne de andre kapitlene.)

Landsbyens historie, skrevet 900 år etter vigslingen av kapellet (eget foto).

Landsbyens historie, skrevet 900 år etter vigslingen av kapellet (eget foto).

Opprinnelsen til Esparron går tilbake til romertiden i Sør-Frankrike. Romerne etablerte større og mindre jordbruksområder som de bl.a. ga til gamle offiserer som «pensjon». Eierne ble kalt colonus (colon på fransk). På slettelandet nedenfor dagens landsby var det et slikt jordbruksområde, en villa romaine.

Senere, etter at kristendommen var innført, overtok en klosterorden som levde etter regelen til St. Cassian dette jordbruksområdet. De bygget et kloster med en kirke der hvor landsbyens gravlund ligger i dag. Dette klostersamfunnet ble imidlertid ødelagt da mauriske grupper (sarrasins på fransk) invaderte Sør-Frankrike i flere omganger på 700- og 800-tallet.

Kapellet "Notre-Dame du Revest", vigslet 1033 (eget foto).

Kapellet «Notre-Dame du Revest», vigslet 1033 (eget foto).

Etter at sarrasenerne ble fordrevet i 972, kom Benediktinere og bygget et nytt klostersamfunn på samme sted. Deres nye kirke ble innviet i 1033 — tre år etter laget på Stiklestad! Denne kirken står fremdeles på sletten og brukes som gravkapell. Den heter Notre-Dame du Revest.

Rundt det benediktinske klostersamfunnet var det også en sivil landsbybebyggelse, men på grunn av stadig ufred i området, flyttet landsbyen etter hvert opp i skråningen under slottet, hvor befolkningen kunne søke tilflukt innenfor slottsmurene når det var nødvendig.

Dette slottet har tilhørt mange fyrstefamilier. Mest berømt var renessansefyrsten Charles d’Arcussia. Som nevnt i kapitlet om sosiale aktiviteter , skrev han en berømt bok om falkejakt. Han huskes også for sin innsats i religionskrigene på slutten av 1500-tallet. Da var området, bortsett fra slottet til Charles d’Arcussia, tatt av styrkene til en hugenottisk fyrste. Ved snedig list klarte Charles å tilkalle en hæravdeling, som var lojal til den katolske kongen Henrik IV, til Esparron. Et stort slag 15. april 1591 på sletten nedenfor landsbyen førte til at kongens hær vant over hugenottene, takket være strategien til Charles. I historiebøkene omtales dette slaget som La journée d’Esparron.

Da vi kjøpte huset i Esparron, var det en baronesse i familien Jerphanion som eide slottet. Hun var en elskelig dame som vi ble kjent med. Til stor glede for landsbyens jegere, fikk de gratis jaktrettigheter i hennes store skoger. Dessverre døde hun i en bilulykke, og nå er slottet og dets eiendommer delt mellom hennes mange barn.

<= Forrige kapittelNeste kapittel =>

Reklamer
Explore posts in the same categories: 0 Personlig

Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: