Salme 126: De som sår med tårer, skal høste med jubel

Salme 126 brukes i vesper på onsdag i uke III.

Du finner salmeteksten i Bibel 2011 (klikk på lenken). Nedenfor er sitater fra salmen merket med blå skrift.

Salme 137 — «Ved elvene i Babel satt vi og gråt» — har på en måte en fortsettelse i salme 126. I den første salmen hører vi jødefolkets klage og lengsel mens de var i eksil i Babel; i den andre jubler folket over frigjøringen under perserkongen Kyros den store i år 538 f.Kr. og returen til hjemlandet. Slik uttrykker profeten Jesaja det:

De som Herren har fridd ut, skal vende tilbake. De kommer til Sion med jubel, med evig glede om sin panne. Fryd og glede møter dem, sorg og sukk må flykte [Jes 51:11].

Salme 126 ble sunget ved jødenes festreiser [v 1]; den er altså en av de salmene som ble brukt under pilegrimsreisene til Jerusalem ved de store høytidene. I det siste verset hører vi at folket kommer tilbake og bærer sine kornbånd. Derfor kan vi kanskje forestille oss en prosesjon med glade mennesker som bærer nek fra årets avling, korn som skal benyttes til takkoffer. Imidlertid har denne pilegrimsvandringen også et annet og enda dypere innhold; den er en symbolsk gjentakelse av Israels to viktige frigjøringer: frigjøringen fra Egypt med den lange vandringen gjennom ørkenen og tilbakekomsten fra fangenskapet i Babel.

Vi som lever i den nye pakts epoke kan også se at alle pilegrimsreiser symboliserer gudsfolkets ferd mot det endelige målet, det himmelske Jerusalem [Åp 21:2-3,10]. For oss kan derfor salme 126 uttrykke vår glede over å være underveis.

St. Augustin legger i sin kommentar til denne salmen vekt på frigjøringen og returen fra syndens fangenskap. Derfor er denne salmen en fin bønn når vi har opplevd Guds tilgivende nåde, f.eks. etter et skriftemål: De som sår med [angerens] tårer, skal høste med jubel [v 5].

Akkurat som jødefolket har også vi behov for frigjøring fra fangenskap (se kommentaren til Salme 137). Salme 126 formidler derfor ikke bare glede over den friheten vi allerede har fått [vv 1-3]; i salmens annen del [vv 4-6] uttrykker den også bønn og håp om hjelp til forsatt frigjøring: Herre, vend vår skjebne [v 4] slik at vi kan høste med jubel [v 5]. Denne bønnen kan være både for oss selv og for andre — individer, grupper eller samfunn — som lider under enhver form for ufrihet: legemlig, psykisk, sosialt, politisk, religiøst…

(Ta også en titt på kommentarene til Salme 80.)

Se også siden TIDEBØNNER (portal)

Reklamer
Explore posts in the same categories: 2.7 Tidebønner

Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: