Tidebønner: bokutgaver

Den første rimelig omfattende utgave av tidebønnene på norsk var Norske tidebønner, utgitt i 1982 av dominikanerinnene på Katarinahjemmet. Teksten var redigert av sr. Liv Due Robak, og melodiene til salmer,  antifoner og andre tekster var komponert av pater Thoralf Norheim O.P. Utgaven var i ett bind og omfattet alle tidebønnene for dagene i sekvensen på fire uker, bortsett fra lesningene til matutin (lesningsgudstjenesten). I tillegg var det lagt til noen tekster for kirkeårets søndager og høytider. Ved å bla litt fram og tilbake i boken, var det derfor mulig å sette sammen nesten komplette tidebønner for alle dagene i kirkeåret. Dessuten hadde boken noter til alt som kan synges. Boken er dessverre ikke lenger i salg, og det er synd fordi denne ettbindsutgaven var velegnet til personlig bruk. Selv har jeg lånt et eksemplar og skannet det inn, slik at Elisabeth, min ektefelle, og jeg i mange år har kunnet synge laudes og vesper sammen hver dag — med hver vår bærbare PC på fanget.

Norske tidebønner: tekster fra Kirkens Breviar
Tekst og formgiving av sr. Liv Due Robak
Musikk komponert av pater Thoralf Norheim O.P.
Utgitt av Katarinahjemmet, Oslo 1982
ISBN 82-9908-240-4

I årene 1999-2007 utga Norsk Katolsk Bisperåd, Tidebønnene, en serie med tidebønner i fire store bind (1175-1364 sider). Senere er disse tidebønnene blitt supplert med tekster til lesningsgudtjenesten og melodier (i antifonarier). Det betyr at vi Norge har fått et komplett sett av bøker for tidebønner, både til personlig bruk og i kommuniteter. Jeg har lett etter bøkene i kjente nettbokhandler og vanlige bokbutikker, uten hell. De kan imidlertid kjøpes i St. Olav bokhandel eller bestilles i deres eller forlagets nettbokhandel.

Tidebønnene
Bind I (advent og jul), bind II (faste), bind III (påske) og bind IV (det alminnelige kirkeår)
St. Olav forlag, Oslo 1999-2007
ISBN 82-7024-109-1 / -119-9 / -0135-0 / -183-0

Som nevnt ovenfor, savner jeg en hendig, katolsk ettbindsutgave av tidebønnene på norsk. Efrem forlag har imidlertid utgitt en noe forenklet utgave av tidebønnene, både på bokmål og nynorsk: Tidebønn / Tidebøn. Denne utgaven er laget etter mønster fra Peter Halldorf og Per Åkerlunds svenske «Tidegärd».

Tidebønn / Tidebøn
Oversatt av Rune Richardsen / Svein Arne Myhren
Efrem forlag, Bergen 2008 / 2009
ISBN 9788292922057 / 9788292922101

Det finnes imidlertid fine ettbindsutgaver av tidebønnene på fransk og engelsk. Den franske utgaven, Prière du temps présent,  omfatter alle tidebønnene og er ganske komplett for hele kirkeåret, men den krever at man blar litt fram og tilbake for å sette sammen tidebønnene for enkelte perioder av kirkeåret og for høytider og festdager. Tekstene til lesningsgudstjenesten finnes i et eget bind, Livre des jours. Den engelske boken, Shorter Christian Prayer, inneholder bare laudes og vesper. Selv har jeg alle tre bøkene og liker dem godt. De er velegnet som grunnlag for tidebønner når jeg er på reisefot. Bøkene kan bestilles hos Amazon.

Prière du temps présent
Ed. Cerf, Paris 1994
ISBN 2-2040-7403-9
Dette er lommeutgaven. Det finnes også to større versjoner.

Livre des jours. Office romain des lectures
Ed. Cerf, Paris 1984
ISBN 2-2040-3940-3

Shorter Christian Prayer
Catholic Book Publishing Corp, New York 1988
ISBN 089942-408-2

Det finnes også tjenester på Internett som tilbyr komplette utgaver av dagens tidebønner. Jeg har ikke oversikt over alle slike nettsider, men selv benytter jeg ofte det franske nettstedet AELF, som gir både messelesningene og tidebønnene for hver dag. Teksten er identisk med den i Prière du temps présent (se ovenfor). Tjenesten kan benyttes på både PC og mobil (tilpasser seg automatisk). Veldig hendig hvis du ønsker å be tidebønnene når du er på reise!

Se også siden TIDEBØNNER (portal)

Du finner nyere og mer omfattende informasjon om tidebønner og salmer fra Det gamle testamentet i mitt salmenettsted Lytt til hans røst i dag.

Explore posts in the same categories: 2.7 Tidebønner

Stikkord: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: