Har vi glemt Den Onde?

I rettssaken mot Anders Behring Breivik har et sentralt spørsmål vært om han er tilregnelig eller utilregnelig. I Norges juridiske system — som bygger på det «medisinske prinsipp» — er dette spørsmålet knyttet til rettspsykiaternes diagnoser: Er Breivik psykotisk, er han utilregnelig, er han det ikke, er han tilregnelig. Men er det så enkelt? Det er noe med omfanget og grusomheten i denne terrorhandlingen som får meg til å tvile. Dersom han skulle være tilregnelig, er det vanskelig å forstå at Breiviks ideologiske syn skulle kunne forklare så fryktelige handlinger. Her er det noe med årsakssammenhengen som ikke stemmer. Noe tilsvarende gjelder om han skulle være utilregnelig, altså om årsaken skulle være psykotiske vrangforestillinger og tvangshandlinger, for Breivik har vist så mye rasjonalitet i planleggingen og gjennomføringen. Det går fram både av rettsforhandlingene og av den offentlige debatten at Breiviks handlinger virker uforklarlige hva enten han er utilregnelig eller ikke.

Derfor har jeg begynt å lure på om det er en mulighet vi har glemt i vårt sekulariserte og mer eller mindre post-kristne samfunn: Er forklaringen det onde? Eller sagt på en annen måte: Er Anders Behring Breivik blitt et redskap for Den Onde? For mange er slike spørsmål nærmest utillatelige i vår moderne og rasjonelle tidsalder. Jeg vet godt at slike overveielser ikke hører hjemme i dagens juridiske system, men det må være lov for en som er rystet over uhyrligheten i terrorhandlingen å stille spørsmålet.

Tilføyelse 26. juni:

Jeg la en kopi av dette innlegget på Verdidebatt.no. Hittil — fire dager senere — har det blitt vist 2143 ganger, og det har kommet 68 kommentarer. Noen av kommentarene er tankevekkende, andre nokså på siden. Innlegget er her: http://www.verdidebatt.no/debatt/cat1/subcat11/thread284565/#post_284565

Reklamer
Explore posts in the same categories: 1.3 Skjebne og frihet, 7 AKTUELT

Stikkord: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: