Pavens taushet

Jeg har akkurat lest redaktørens leder om «Pavens taushet» i Vårt Lands «Verdidebatt». En lengre leder om det samme står i dagens papirutgave av Vårt Land. Jeg må med smerte innrømme at lederskribenten har rett.
Lederen i «Verdidebatt» er fulgt av mange kommentarer. Selv har jeg skrevet følgende:
PAVEN TAUS OG OFTESTAD BOMMER
Jeg mener at lederen om «Pavens taushet» (og den lengre lederen om samme emne i papirutgaven av Vårt Land) retter søkelyset mot noe vesentlig: Vatikanet dårlige kommunikasjon om overgrepsskandalene. Om det skyldes talentløshet, dårlige medierådgivere eller bevisst hemmeligholdelse, vet jeg ikke. Resultatet blir i alle fall at folk flest ikke får tiltro til Den katolske kirke. Et lyspunkt er åpenheten i Oslo katolske bispedømme. Biskop Bernt Eidsvig har kommet med kloke uttalelser, og bispedømmets nettsider har god presentasjon av nyhetsstoff om overgrep: http://www.katolsk.no/nyheter/spesial/overgrep/. Bernt T. Oftestad kritiserer med urette Oslo katolske bispedømme når han skriver «I Tyskland og Danmark er det for lengst opprettet krisetelefoner som gir overgrepsoffere en trygg mulighet til å melde fra. Det er ikke skjedd i Norge.» Bispedømmet har en god beredskapsplan for overgrep (http://www.katolsk.no/okb/regler//), som blant annet beskriver kontakttelefonen (punkt 3.2.1) og prosedyren for mottakelse av klage (punkt 3.2.3).
Reklamer
Explore posts in the same categories: 2.3 Katolske kirke, 7 AKTUELT

Stikkord: , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment den “Pavens taushet”

  1. Augustin Says:

    Jeg er enig i at Oftestad bommer litt mht. sin kritikk av Kirken i Norge, men han har nok helt rett i resten av innlegget. Det er helt klart at mange av dem som angriper paven nå, også har en annen agenda enn å hjelpe ofre for overgrep. Paven fremstilles gjerne som reaksjonær og gammeldags fordi han fremstår som helt i tråd med Kirkens tradisjonelle lære om seksualitet generelt og homoseksualitet spesielt. Siden 1970-årne har det vokst frem en etter min mening farlig radikal kultur innen visse deler av Kirken hvor full aksept for homoseksualitet har vært både teori og praksis. Denne ukulturen har også rammet Norge.

    Det er klart at ikke alle er like begeistret for pavens klare tale og bekreftelse av Kirkens tradisjonelle lære. Siden hverjen har Skriften eller tradisjonen på sin side, må de søke mulighet for angrep annetsteds. Da er det lett å ri på en morlask panikk og forsøke å spille på generell skepsis til (kirkelig) øvrighet og katolisisme.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: